Saksan hallituskriisi jarruttaa EU:n uudistusintoa

0

Kunnianhimoisimmat visiot EU:sta joutuvat jäähylle ainakin vähäksi aikaa Saksan pattitilanteen takia. Ranskan presidentinvaaleista voimaa saanut uudistusmyönteisyys saattaa loppua lyhyeen, jos liittokansleri Angela Merkel ei saa kasattua vakaata hallitusta.

Valmistelukoneisto ei kuitenkaan pysähdy. Komission on tarkoitus antaa esimerkiksi ehdotuksensa euroalueen uudistamisesta suunnitelmien mukaan.

Komissiosta vakuutellaan, että EU ei pysähdy Saksan turbulenssin takia. Jo joulukuussa, sattumalta Suomen itsenäisyyspäivänä, komissio on antamassa ehdotuksensa euroalueen uudistamisesta.

Faktan otsikkoFaktan ekarivi

Toinen rivi

kolmas rivi

Kommentin otsikkoSuomen voimakkaasti ajama rakenteellinen puolustusyhteistyö on jo etenemässä, eikä näkyvissä ole, että Saksan turbulenssi pysäyttäisi päätöksentekoa. EU-maat ovat tekemässä päätöksen yhteistyön käynnistämisestä joulukuussa.

Vaikka rakenteet olisivat olemassa, yhteistyön tiivistyminen on kuitenkin kiinni siitä, minkälaisia projekteja maat käynnistävät. Yhteistyön laajuus alkaa hahmottua tarkemmin ensi vuoden puolella.

Kainalon otsikkoEU-maiden solidaarisuutta mitataan neuvotteluissa turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. Mailla on ollut isoja ongelmia sopia siitä, miten ne auttavat toisiaan, jos jokin maa joutuu äkillisen ja mittavan maahanmuuton kohteeksi kuten Italia ja Kreikka viime vuosina.

Riita turvapaikanhakijoista tuskin ratkeaa ilman Saksan tukea. Puheenjohtajamaa Virolta on odotettu kompromissiehdotusta aivan lähiaikoina, mutta asia on todella herkkä, ja julkistusta on lykätty jo viikkojen ajan.

Vähemmän herkissä kysymyksissä työn kerrotaan jatkuvan, sillä saksalaisvirkamiehet ovat tuoneet teknisiä kantojaan valmisteluun kuten ennenkin.