Chaplin kruunaa levyn, ver.11

0

Kitaristi Jarmo Saaren Republic oli viime kesänä yksi Pori Jazzin riemukkaimmista kokoonpanoista. Ei pelkästään se, että kokoonpano on hieman erikoinen – Saari ja kolme rumpalia: Sami Kuoppamäki, Olavi Louhivuori ja Abdissa ”Mamba” Assefa – teki soitosta persoonallista, vaan myös se, että musiikki oli tuona kauniina kesäpäivänä kokonaisvaltaisen tyylikästä.

Nyt tätä samaa herkkua vieläpä studiokeinoin maustettuna voi kuulla levyllä Soldiers Of Light . Levyllä Saari hyödyntää multi-instrumentalistin taitoja soittaen kitaroiden ohella muun muassa kanteletta, kosketinsoittimia, viola da gambaa, thereminia ja tyhjiä laseja!

Vielä kun tähän Jarmo Saaren (s. 1970) arsenaaliin lisätään kotimaisen huippurumpalien heimon parhaimmisto, voivat juhlat alkaa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä ääntään levyllä hyödyntävät muutamaan otteeseen Saima Saari ja Anna-Mari Kähärä. Levyn päätösraita Aura, jolla kuullaan Kähärää, on komea osoitus yhteisöllisyydestä, joka pohjaa Saaren rakkaan ystävän, vuonna 2016 kuolleen Zarkus Poussan hautajaisissa tallennettuun viidentoista rumpalin yhteisesitykseen.

Monipuolinen ja monikerroksinen musiikki on suurimmaksi osaksi instrumentaalia ja yhtyeen eri jäsenten säveltämää. Lyriikkaa on mukana kahdella kappaleella: hendrixmäinen My Kinda Woman on Saaren oodi elämänsä naiselle ja Compassionilla kuullaan legendaarisesta klassikkoelokuvasta Diktaattori (1940) sämplättyä Charlie Chaplinin vaikuttavaa sodanvastaista puhetta. Compassion kasvaa runsaan kuuden minuutin mittaiseksi todella vaikuttavaksi esitykseksi, jonka myötä musiikki tekee hienolla tavalla hyvää.

Tämän musiikin taustalla hehkuu toivo.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here